Afbreken

Ons hart is vorig jaar verliefd geworden op het Groninger land. Ons paradijsje kwam te koop en is inmiddels verkocht. Het was door buitengewone omstandigheden noodzakelijk om een deel van ons Cobhuisje af te breken. Nu zijn we verhuisd. Hebben al weer plannen voor een nieuw Cob project in de verre toekomst en genieten van deze prachtige aarde in een nieuwe omgeving.

Het slopen van drie van de vier muren is de grote test geworden voor de kwaliteit en eigenschappen van de door ons met zorg gebouwde muren van Cob. De Cob was niet alleen kei en de kei hard maar ook zo goed als onmogelijk om te slopen.

Hamers, bijlen, mokers, het prachtige Cob lachte ze allemaal uit. Zonder kraken weerstond het de grootste krachten. Uiteindelijk stelde een buurman voor om een dik stuk hardhout als stormram te gebruiken. Dit in combinatie met een breekijzer kreeg het werk gedaan. Met tranen en breken, ook van stukjes van mijn hart, begaven de muren het. Ook nu is het een prachtig plekje. Met zijn levend dak, dikke achtermuur en veel natuur.

Het is overduidelijk gebleken dat Cob één van de sterkste bouwmaterialen ter wereld is. Verrukkelijk onverwoestbaar.